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教員紹介
短期大学 調理・製菓学科
講師
田原 彩
タバラ アヤ
TABARA Aya
研究分野
研究分野
生活科学,食生活学
研究内容キーワード
食品加工,膨化食品,グルテンフリー,食品アレルギー
略歴
主な学歴
2013年 3月
神戸女子大学
家政学研究科
食物栄養学専攻
修了
博士(食物栄養学)
最終学歴
【学位論文】神戸女子大学 家博甲第8号 「Application of Cellulose Granules as Food Materials in Bread-Making, and Its New Health-Promoting Functions」
2007年 3月
神戸女子大学
家政学研究科
食物栄養学専攻
修了
修士(食物栄養学)
2005年 3月
山口県立大学
生活科学部
栄養学科
卒業
主な職歴
2024年 4月
~ 現在に至る
大阪成蹊短期大学
調理・製菓学科
准教授
2016年 4月
~ 2024年 3月
大阪成蹊短期大学
調理・製菓学科
専任講師
2014年10月
~ 2015年 3月
大阪成蹊短期大学
総合生活学科栄養コース
非常勤講師
2013年10月
~ 2014年 3月
大阪成蹊短期大学
幼児教育学科
非常勤講師
2013年 4月
~ 2015年 9月
大阪成蹊短期大学
総合生活学科栄養コース
非常勤講師
2013年 4月
~ 2016年 3月
神戸女子大学
特別研究員(ポストドクター)
2010年 4月
~ 2010年 9月
四條畷学園短期大学
ライフデザイン総合学科
非常勤講師
2007年 4月
~ 2010年 3月
美作大学
生活科学部食物学科
助手
研究活動
所属学会・協会
日本栄養士会、日本調理科学会、グルテン研究会、日本穀物科学研究会、日本農芸化学会、日本食品科学工学会
論文
Study of a gluten-free bread made from Gagome kelp (Kjellmaniella crassifolia Miyabe).
共著
M. Seguchi, K. Iseki, A. Tabara, M. Takeuchi, C. Nakamura
Journal of Biochemistry and Biotechnology
1
(1)
25 -
30
2017年11月
Improvement of the bread-making properties of stored or dry-heated rice flour with sucrose fatty acid ester
共著
Y. Ushijima1, M. Nakagawa,,A. Tabara, K. Matsunaga, M. Seguchi
Food Science and Technology Research
23
(2)
291 -
295
2016年11月
Measurement of water absorption (%) in wheat flour by mixograph test
共著
R. Okuda, A.Tabara, H. Okusu, M. Seguchi.
Food Science and Technology Research
22
(6)
841 -
846
2016年 7月
Hydrophobicity of stored (15, 35˚C), or dry-heated (120˚C) rice flour and deteriorated breadmaking properties baked with these treated rice flour/ fresh gluten flour
共著
M. Nakagawa, A. Tabara, Y. Ushijima, K. Matsunaga, M. Seguchi.
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry
80
(5)
983 -
990
2016年 3月
Improvement of bread making properties by the addition of alginates
共著
A. Tabara, C. Miyajima, N. Moki, F. Kasahara, M. Seguchi
Food Science and Technology Research
22
(1)
145 -
151
2015年 9月
Effects of heat treatment on oil-binding ability of rice flour
共著
A. Tabara, M. Nakagawa, Y. Ushijima, K. Matsunaga, M. Seguchi
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry
79
(10)
1629 -
1634
2015年 3月
Effect of xanthan gum on improvement of bread height and specific volume upon baking with frozen and thawed dough
共著
N. Morimoto, A. Tabara, M. Seguchi
Food Science and Technology Research
21
(3)
309 -
316
2015年 2月
Determination of Hydrophobicity of Dry-heated Wheat Starch Granules by Sucrose Fatty Acid Ester (SFAE).
共著
A. Tabara, H. Oneda, R. Murayama, Y. Matsui, A. Hirano, and M. Seguchi
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry
78
(9)
1572 -
1576
2014年 6月
Development of Gluten-Free Bread Baked with Banana (Musa spp.) Flour.
共著
M. Seguchi, A. Tabara, K. Iseki, M. Takeuchi, and C. Nakamura
Food Science and Technology Research
20
(3)
613 -
619
2014年 7月
製パンへのセルロース粒の利用とその応用.
単著、第一著者
神戸女子大学家政学部紀要
47
12 -
21
2014年 3月
Low-calorie bread baked with charred cellulose granules and wheat flour to eliminate toxic xanthene food dye in the alimentary canal
共著
A. Tabara, C. Yamane, M. Seguchi
Biotechnology, and Biochemistry
76
(12)
2173 -
2180
2012年12月
Development of Gluten-Free Bread baked with Yam Flour
共著
M. Seguchi, M. Ozawa, C. Nakamura, A. Tabara
Food Science and Technology Research
18
(4)
543 -
548
2012年11月
Adsorption Mechanism for Xanthene Dyes to Cellulose Granules
共著
A. Tabara, C. Yamane, M. Seguchi
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry
76
(5)
870 -
874
2012年 5月
Adsorption of xanthene food dyes to cellulose granules
共著
A. Tabara, C. Yamane, M. Abe, M. Seguchi
Cellulose
18
(1)
45 -
55
2010年10月
Effects of Size of Cellulose Granules on Dough Rheology, Microscopy, and Breadmaking Properties
共著
M. Seguchi, A. Tabara, I. Fukawa, H. Ono, C. Kumashiro, Y. Yoshino, C. Kusunose, and C. Yamane
Journal of Food Science
72
(2)
79 -
84
2007年 3月
資格・免許
2007年 3月
高等学校教諭専修免許状(家庭)
2005年 5月
管理栄養士免許登録
2005年 3月
高等学校教諭一種免許状(家庭)
2005年 3月
栄養士免許取得